22 Δεκ Επιτυχείς και καρποφόρες συναντήσεις στην Ιταλία με ιδιοκτήτες ιστορικών καφέ στις πόλεις: Βιαρέτζιο, Φλωρεντία, Λούκα και Πίζα.

Ορμώμενος από την 30η συνάντηση φορέων και εκπροσώπων των «Δρόμων Πολιτισμού της Ευρώπης» στην Λούκα της Ιταλίας ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης (EHICA), Βασίλης Σταθάκης οργάνωσε ραντεβού στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2017 προκειμένου να επισκεφθεί από κοντά  ιδιοκτήτες ιστορικών καφέ στις πόλεις Βιαρέτζιο, Φλωρεντία, Λούκα και Πίζα με σκοπό την ένταξή τους στον Σύνδεσμο.

Χαρακτηριστικό είναι πως κάθε μια από τις συναντήσεις είχε έντονο το άρωμα του παρελθόντος, μοναδικές ξεναγήσεις στους χώρους και την ιστορία των καφέ, αλλά και γεύση δυνατού εσπρέσο που συνόδευε την κάθε κουβέντα.

Η πρώτη συνάντηση έγινε στο Βιαρέτζιο, στο ιστορικό καφέ «Gran Caffè Margherita». Εκεί είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Alexandro Sanpini που πολύ ένθερμα τάχθηκε υπέρ του EHICA, και των στόχων του και βεβαίωσε την συμμετοχή του σε αυτόν. Μας ξενάγησε στους χώρους του καφέ, αγαπημένο σημείο χαλάρωσης του μεγάλου Πουτσίνι, μας μίλησε για τις εκδηλώσεις που οργανώνονται εκεί, τις προσωπικότητες που επισκέπτονται το καφέ, για την ιστορία του και τα μελλοντικά σχέδια.

Στη συνέχεια ταξιδέψαμε στην μαγευτική Φλωρεντία, όπου πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τους εκπροσώπους 3 ιστορικών καφέ :  το Caffè Gilli το Caffè Concerto Paszkowski καθώς και το Café Rivoire . Και εκεί η φιλοξενία ήταν θερμότατη, ενώ υπήρξε ενθουσιασμός όσον αφορά στην ιδέα του Συνδέσμου, τους στόχους και τις δράσεις του.

Δεν θα μπορούσε να λείψει και μια επίσκεψη στο πλέον χαρακτηριστικό καφέ της μεσαιωνικής Λούκα, το Buccellato Taddeucci με το φημισμένο γλυκό ψωμί buccellato που τόσο αγαπούσε ο Πουτσίνι! Και εκεί οι εγκάρδιοι οικοδεσπότες του καφέ, 5ης γενιάς ιδιοκτήτες, μας φιλοξένησαν στον χώρο και κέρασαν καφεδάκι αλλά και το διάσημο ψωμί που σύμφωνα με τους Times ανήκει στις «100 νοστιμιές που πρέπει να φας προτού πεθάνεις»!  Φεύγοντας από το μυρωδάτο καφέ καλωσορίσαμε ένα ακόμα νέο μέλος στον EHICA.

Επόμενη στάση η Πίζα, όπου επισκεφθήκαμε τον ιδιοκτήτη του 3ου παλαιότερου καφέ της Ιταλίας! Ο Agostino Agostini μας υποδέχθηκε στο Caffe Dell Ussero με ζεστό εσπρέσο και το κλασικό ιταλικό τιραμισού και μας ξενάγησε στους χώρους ενός καφέ, γεμάτου ιστορία και παράδοση. Και φυσικά με την διαβεβαίωση ότι θα γίνει ενεργό μέλος στον EHICA, κάτι που έγινε ελάχιστες ημέρες μετά το ραντεβού μας!



Επιθυμείτε να γίνετε μέλος;