ΙΣΤΟΡΙΑ & ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

Tο  Οδοιπορικό με όραμα και στόχο την ίδρυση του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης

Τον Οκτώβριο του 2012, ο Βασίλης Σταθάκης, ενημερώθηκε από τους επίσημους Κρατικούς  Φορείς, το Ιστορικό Αρχείο  Κρήτης και το  Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, ότι το Καφέ «Κήπος», στο οποίο από το 1988 έχει την τιμή και την τύχη να είναι ο οικοδεσπότης, είναι ένα από τα Ιστορικά Καφέ της Ελλάδας.

Το γεγονός αυτό αποτέλεσε τη σπίθα, που τον ενέπνευσε για το όραμα της δημιουργίας του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, που στόχο έχει την επικοινωνία και τη δικτύωση μεταξύ των μελών του, την προβολή της ιστορίας, του πολιτισμού και των προϊόντων τους, ταυτόχρονα με την ενίσχυση του σχετικού τουριστικού ενδιαφέροντος και της δημιουργίας της επιθυμίας στους φίλους της γαστρονομίας και του καφέ ανά τον κόσμο, να επισκεφθούν την πόλη που εδρεύει το κάθε ιστορικό καφέ- μέλος.

Για την υλοποίηση αυτής της ιδέας, πραγματοποίησε ένα οδοιπορικό στα εμβληματικότερα Ιστορικά Καφέ της Ευρώπης.

Επισκεπτόμενος τους ιστορικούς τους χώρους που στεγάζονται για περισσότερο από έναν αιώνα τα συγκεκριμένα καφέ και ανταλλάσσοντας γνώμες και απόψεις με τους συναδέλφους του στην Ευρώπη, σχετικά με το έργο και τις δραστηριότητες που θα μπορούσε να αναπτύξει ένας τέτοιος Σύνδεσμος,  επιθυμία του Βασίλη Σταθάκη ήταν να “ταξιδέψει” την ιδέα της δημιουργίας του Συνδέσμου.

Το οδοιπορικό του ξεκινά στις 28 Απριλίου του 2013, με πρώτο σταθμό τις Βρυξέλλες και γνωστά ιστορικά Cafés της πόλης, απολαμβάνοντας μεταξύ άλλων την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, όπως και μεταξύ άλλων τη γνωστή βάφλα των Βρυξελλών.

Η επόμενη ημέρα ξεκινά στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη, όπου  επισκέπτεται ιστορικά Cafés που αποπνέουν την αυθεντική Βιεννέζικη κουλτούρα. Στις  ενδιαφέρουσες και εγκάρδιες συνομιλίες του με ιδιοκτήτες και εκπροσώπους ιστορικών καφέ, η  ιδέα της δημιουργίας του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης γίνεται θερμά αποδεκτή, όπως και οι αμέτρητες  δυνατότητες και προοπτικές της, προς όφελος των τόπων και των ανθρώπων που εδρεύουν τα καφέ.

Το  γνωστό  Strudelshow και η απόλαυση της τοπικής μηλόπιτας γλυκαίνουν γευστικά τις συζητήσεις και εμπλουτίζουν τις εντυπώσεις των επισκέψεων του στην πόλη.

Τη Μεγάλη Τετάρτη 29 Απριλίου 2013, το βράδυ, ο Βασίλης Σταθάκης, φθάνει  στη Βενετία. Έχοντας μια σχετική δημιουργική αγωνία για το πώς θα αντιμετωπίσουν την ιδέα οι ιταλοί συνάδελφοι του, ξεκινά το οδοιπορικό του από γνωστά Cafés στην πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Εκεί θα έχει την τύχη και τη χαρά να ζήσει μια μοναδική εμπειρία, απολαμβάνοντας, εσπρέσο καφέ σε χώρους με εντυπωσιακό εσωτερικό διάκοσμο σε χαρακτηριστικό Βενετσιάνικο στυλ, υπό τον ήχο μελωδικής μουσικής βιολιών και  με τα περιστέρια να πλαισιώνουν αρμονικά ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο περιβάλλον.

Με χαρά διαπιστώνει ότι οι συνομιλητές του στα ιστορικά Καφέ είναι άνθρωποι με  ιδιαίτερη ευαισθησία στα πολιτιστικά και εικαστικά δρώμενα και αντιδρούν με  ενθουσιώδη τρόπο στο άκουσμα της ιδέας της ίδρυσης του Συνδέσμου.

Τη Μεγάλη Παρασκευή αναχωρεί από την Βενετία για την πρωτεύουσα της Ιταλίας,  Ρώμη. Μεγάλο Σάββατο, νωρίς ήδη στις 09:00 το πρωί, επισκέπτεται κάποια από τα πιο φημισμένα ιστορικά καφέ  κοντά στην περίφημη Piazza di Spagna.

Εκτός από την αρχοντιά των χώρων,  το μυρωδάτο εσπρέσο αλλά και τη γευστικότατη τιραμισού, εντύπωση του δημιουργεί  η προθυμία και η πρόθεση των συνομιλητών του, να εξετάσουνε λεπτομερώς τις προοπτικές που δημιουργεί η ίδρυση του Συνδέσμου.

Ενδεικτική αναφορά του γεγονότος αυτού αποτελεί το γεγονός ότι σε ένα από τα ιστορικά καφέ η σχετική συζήτηση ξεπερνά την προγραμματισμένη μισή ώρα και διαρκεί  τέσσερις ώρες,  από τις 09:00 το πρωί έως τις 13:00 το μεσημέρι.

Ίσως να είναι περιττή η αναφορά αλλά για τη συνέπεια της περαιτέρω αφήγησης αξίζει να επισημανθεί ότι ο Βασίλης Σταθάκης,  αναχώρησε γεμάτος χαρά και ικανοποίηση όχι μόνο από την επίσκεψή του  σε ένα συγκεκριμένο ιστορικό καφέ αλλά από και από τη μοναδική εμπειρία που είχε την τύχη να ζήσει με τη θερμή αποδοχή της ιδέας του Συνδέσμου από όλα τα Καφέ που είχε επισκεφθεί.

Η αποδοχή αυτή ενδυνάμωνε την πίστη του στο όραμα της δημιουργίας του Συνδέσμου αλλά και στην μεγάλη προσπάθεια για την επίτευξη αυτού του στόχου. Προτού προσγειωθεί το αεροπλάνο της επιστροφής στα Χανιά, την Κυριακή του Πάσχα, ο Βασίλης Σταθάκης είχε ήδη σχεδιάσει με τις σκέψεις του το επόμενο του ταξίδι, στο Παρίσι αυτή τη φορά…

ΤΑ ΠΑΡΙΖΙΑΝΙΚΑ ΚΑΦΕ

Η απόφαση να επισκεφθεί το Παρίσι είχε ήδη ληφθεί πριν την ολοκλήρωση του προηγούμενου ταξιδιού του και έτσι στις 25 Ιουνίου 2013 ο Βασίλης Σταθάκης φθάνει στη γαλλική πρωτεύουσα, διατηρώντας τον μεγάλο του ενθουσιασμό.

Πρώτος του σταθμός, τα πολύ γνωστά Cafés της St. Germain des Pres, της San Elysee, της Place de l’ Opera, της Place de la République και της Montparnasse. Οι ενδιαφέρουσες και πλούσιες σε ανταλλαγή ιδεών συναντήσεις με τους εκπροσώπους των ιστορικών καφέ στους ιδιαίτερα ατμοσφαιρικούς ιστορικούς τους χώρους, τον μαγεύουν κυριολεκτικά.

Ακολουθούν συναντήσεις και ξεναγήσεις και σε άλλα ιστορικά καφέ που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή και τα οποία είναι από τα παλαιότερα της Ευρώπης, όπου η ανταλλαγή προτάσεων και ιδεών ενδυναμώνει περαιτέρω τη σκέψη για τη δημιουργία του Συνδέσμου. Αναχωρεί από το Παρίσι έχοντας ολοκληρώσει το δεύτερο  μέρος του οδοιπορικού του για την πραγματοποίηση του οράματος. Νιώθει ότι η μεγάλη και αδιάκοπη προσπάθεια μετάδοσης και διακτινισμού της ιδέας του Συνδέσμου έχει ήδη ξεκινήσει τόσο στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα του, την Ελλάδα.

Η σύμφωνη γνώμη  και η ενθάρρυνση εκ μέρους των Ευρωπαίων συναδέλφων του σε συνδυασμό με τη σχετική ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό και  κρατικό επίπεδο, προδιαγράφουν το επόμενο κομβικό σημείο αυτής της διαδρομής…

Η επόμενη συνάντηση με τους συναδέλφους του από  Ιστορικά Καφέ της Ευρώπης, έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί στο ιστορικό Καφέ «Κήπος», στα Χανιά, την Τρίτη 8 Απριλίου 2014, με στόχο και αφορμή την τελετή Ίδρυσης του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης”

Επιθυμείτε να γίνετε μέλος;