GRANCAFFE QUADRI

ΒΕΝΕΤΙΑ – ΙΤΑΛΙΑ

Ιστορία

Μία μακρά, ένδοξη ιστορία…

To Gran Caffè & Ristorante Quadri είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο που έχει διατηρήσει τη διαχρονική γοητεία του διά μέσου των αιώνων. Μέσα στο χώρο της ιστορικής τραπεζαρίας και των καθιστικών του με θέα στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου, μπορεί κανείς να αισθανθεί την ατμόσφαιρα των πρώτων Café της Βενετίας τα οποία άλλαξαν τα ευρωπαϊκά κοινωνικά έθιμα και τις συνήθειες κατά τη διάρκεια της «δύσης» της Βενετσιάνικης Δημοκρατίας και του ξεκινήματος της μοντέρνας εποχής.

Η ιστορία της ίδρυσης του Gran Caffè Quadri  χρονολογείται από τις 28 Μαΐου 1775 όταν ο Giorgio  Quadri, ένας λεβαντίνος από την Κέρκυρα, έφτασε στη Βενετία αναζητώντας την τύχη του. Στην κοσμοπολίτικη τότε Βενετία, ήταν της μόδας να πίνει κάποιος καφέ και υπήρχαν ήδη διακόσια οκτώ (208) καφέ που λειτουργούσαν στην πόλη, τριάντα τέσσερα (34) εκ των οποίων βρισκόντουσαν στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Βασισμένος στην προτροπή της εμπνευσμένης του συζύγου Naxina, ο Giorgio Quadri επένδυσε την  οικογενειακή  τους περιουσία σε ένα δημοφιλές βενετσιάνικo Μπαρ Κρασιού, γνωστό ως Il Remedio (Η θεραπεία) διότι σέρβιρε κρασί Malvasia, το οποίο πίστευαν ότι αναζωογονούσε  το σώμα αλλά και το πνεύμα.

Η οικογένεια Quadri μετέτρεψε το μπαρ σε καφέ «συστήνοντας» τον  τούρκικο καφέ στην πόλη της Βενετίας. Το Quadri σημείωσε άμεση επιτυχία, χάρη στην καινοτομία του τρόπου με τον οποίο παρασκευάζονταν ο καφές, όπως επίσης και λόγω της  πολύ-πολιτισμικότητας του πελατολογίου του, το οποίο περιλάμβανε τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες της πόλης.

Το 1830 το Caffè Quadri εξαγοράζεται από τα αδέλφια Vaerini, οι όποιοι ανακαίνισαν το καφέ και προσέθεσαν ένα εστιατόριο στον επάνω όροφο, το μοναδικό που υπάρχει ακόμα στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Αιώνες αργότερα, η οικογένεια Aljamo αναλαμβάνει την επιχείρηση με ένα σκοπό παρόμοιο με αυτόν των αδελφών Vaerini: να «αποκατασταθεί» η γοητεία σε αυτό το ιστορικό σημείο αναφοράς της πόλης, βελτιώνοντας παράλληλα και την ποιότητα της γευσιγνωστικής εμπειρίας.

Οι χώροι στο ισόγειο ήταν όμορφα διακοσμημένοι με μαρμάρινα έργα σε αποχρώσεις ανοιχτού πράσινου και κίτρινου, προσφέροντας το τέλειο φόντο για τα έργα του Giuseppe Ponga με θέματα από τα τοπία της Βενετίας αλλά και τους φωτεινούς πίνακες του Pietro Longhi με θέματα από  την καθημερινή ζωή στην πόλη της Βενετίας, τα οποία θυμίζουν έργα του Tiepolo.

Στο πέρασμα των αιώνων, ο κόσμος αλλάζει, όχι όμως και η Βενετία. Το Gran Caffè Quadri όπως και το εστιατόριο Quadri έχουν παραμείνει κομψοί και ταυτόχρονα φιλόξενοι χώροι που προσφέρονται για χαλάρωση με μία  κούπα καφέ, ένα ποτήρι κρασί ή ένα χαλαρό γεύμα.

Η λίστα των διάσημων επισκεπτών του  συμπεριλαμβάνει τον Stendhal ο οποίος είχε επισκεφτεί το καφέ την ώρα που στην Βενετία έδινε μια συναυλία ο τενόρος Gianbattista Velluti,  o Alexandre Dumas που βρίσκονταν στην πόλη για την παράσταση «Η Κυρία με τις Καμέλιες», διασκευασμένο από τον Giuseppe Verdi και Marcel Proust ο οποίος ηχογραφήθηκε από τον Gino Damerini ενώ προσπαθούσε να ανακουφίσει τον εαυτό του από τον πόνο του χρόνιου άσθματος, στον απογευματινό ήλιο του Caffè Quadri.

Το Caffè Quadri ήταν επίσης ένας χώρος συνάντησης για τον Pio Semeghini,  τον Arturo Martini και τον Gino Rossi, καλλιτέχνες που ιδρύσαν την ομάδα αντιφασιστών από τον Pesaro.

Πιο πρόσφατες παρουσίες διασήμων συμπεριλαμβάνουν προσωπικότητες του κινηματογράφου όπως ο Robert de Niro, ο Woody Allen, η Angelina Jolie και ο Brad Pitt αλλά και πολιτικούς που έχουν επισκεφτεί τον χώρο παλαιότερα, όπως ο Mikhail Gorbachev και o Francois Mitterrand.

QUADRI2

Piazza San Marco 121
30124 Venezia (VE)
tel. +39 041 5222105
fax +39 041 5208041

www.alajmo.it

Επιθυμείτε να γίνετε μέλος;