GRANCAFFE QUADRI

ΒΕΝΕΤΙΑ – ΙΤΑΛΙΑ

To Ιστορικό Gran Caffè & Ristorante Quadri είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο που έχει διατηρήσει τη διαχρονική γοητεία του διά μέσου των αιώνων. Ο χώρος της ιστορικής τραπεζαρίας με θέα στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου, θυμίζει έντονα τα πρώτα Café της Βενετίας.

Η ιστορία του Gran Caffè Quadri  ξεκινά στις 28 Μαΐου 1775 όταν ο Giorgio  Quadri, ένας λεβαντίνος από την Κέρκυρα, έφτασε στη Βενετία αναζητώντας την τύχη του. Στην κοσμοπολίτικη τότε Βενετία, τα Καφέ ήταν της… μόδας και υπήρχαν ήδη 208 Καφέ που λειτουργούσαν στην πόλη, 34 εκ των οποίων στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Βασισμένος στην προτροπή της του συζύγου Naxina, ο Giorgio Quadri επένδυσε την οικογενειακή  τους περιουσία σε ένα δημοφιλές βενετσιάνικo Μπαρ Κρασιού, γνωστό ως Il Remedio, διότι σέρβιρε κρασί Malvasia, το οποίο πίστευαν ότι αναζωογονούσε  το σώμα αλλά και το πνεύμα.

Γρήγορα η οικογένεια Quadri μετέτρεψε το μπαρ σε Καφέ, εισάγοντας τον τούρκικο καφέ στην Βενετία. Το Quadri σημείωσε αμέσως εξαιρετική επιτυχία, χάρη στην καινοτομία του τρόπου με τον οποίο παρασκευάζονταν ο καφές, όπως επίσης και λόγω της πολυπολιτισμικότητας των πελατών του, οι οποίοι ήταν Βενετσιάνοι, αλλά και τουρίστες από κάθε γωνιά του πλανήτη!

Το 1830 το Caffè Quadri εξαγοράζεται από τα αδέλφια Vaerini, οι το ανακαίνισαν και δημιούργησαν ένα εστιατόριο στον επάνω όροφο, το μοναδικό που υπάρχει ακόμα στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Αιώνες αργότερα, η οικογένεια Aljamo αναλαμβάνει την επιχείρηση με ένα σκοπό παρόμοιο με αυτόν των αδελφών Vaerini: Να «αποκαταστήσει» τη γοητεία των παραδοσιακών Βενετσιάνικων Καφέ σε αυτό το ιστορικό σημείο της πόλης, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα της γευσιγνωστικής εμπειρίας.

Οι χώροι στο ισόγειο του Καφέ είναι όμορφα διακοσμημένοι με μαρμάρινα έργα σε αποχρώσεις ανοιχτού πράσινου και κίτρινου, προσφέροντας το τέλειο φόντο για τα έργα του Giuseppe Ponga με θέματα από τα τοπία της Βενετίας αλλά και τους φωτεινούς πίνακες του Pietro Longhi με θέματα από  την καθημερινή ζωή στην πόλη της Βενετίας, τα οποία θυμίζουν έργα του Tiepolo.

Στο πέρασμα των αιώνων, ο κόσμος άλλαξε, όχι όμως και η Βενετία. Το Gran Caffè Quadri έχει παραμένει ένας κομψός και ταυτόχρονα φιλόξενος χώρος, ιδανικός για χαλάρωση και εξαιρετικό καφέ!

Η λίστα των διάσημων επισκεπτών του Καφέ συμπεριλαμβάνει -εκτός των άλλων- τον Stendhal, τον Αλέξανδρο Δουμά, που βρίσκονταν στην πόλη για την παράσταση «Η Κυρία με τις Καμέλιες» και τον Marcel Proust.

Το Caffè Quadri ήταν επίσης χώρος συνάντησης για τον Pio Semeghini,  τον Arturo Martini και τον Gino Rossi, καλλιτέχνες που ιδρύσαν την ομάδα αντιφασιστών από τον Pesaro.

Από τους πιο πρόσφατους “θαμώνες” του χώρου, ο Robert de Niro, ο Woody Allen, η Angelina Jolie και ο Brad Pitt αλλά και πολιτικοί όπως ο Mikhail Gorbachev και o Francois Mitterrand.

QUADRI2

Piazza San Marco 121
30124 Venezia (VE)
tel. +39 041 5222105
info@alajmo.it

www.alajmo.it

Επιθυμείτε να γίνετε μέλος;