ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝ

ΕΛΛΑΔΑ – ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το «Πανελλήνιον», ένα από τα Ιστορικά Καφέ της Μυτιλήνης ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1916. Το Καφέ εκείνη την εποχή σηματοδότησε την ανάπτυξη της αστικής τάξης της Μυτιλήνης, ενώ υπήρξε και «μάρτυρας» πολιτικών και παραπολιτικών συναντήσεων αλλά και των μαζώξεων των διανοουμένων της πόλης, των «ιερών τεράτων» της γενιάς του ’30.

Πριν κάποια χρόνια το Καφέ έκλεισε και κινδύνεψε να χαθεί, μαζί με την ιστορία του. Ωστόσο τελικά, η οικογένεια Μιχαηλίδη ανέλαβε την αποκατάστασή του και σήμερα διατηρεί πολλά στοιχεία του παρελθόντος του.« Ήθελα το μαγαζί να θυμίζει παλιό αριστοκρατικό καφενείο της Σμύρνης» αναφέρει ο Χάρης Μιχαηλίδης, σημερινός ιδιοκτήτης «οι πολυέλαιοι είναι ειδική παραγγελία, χειροποίητοι ενώ όλα το ξύλο, το δέρμα το μπαρ έχουν γίνει μετά από αρκετή μελέτη», συμπληρώνει και θεωρεί ηθική υποχρέωση να συνεχίσει την παράδοση που ήθελε το ιστορικό αυτό Καφέ – κέντρο πολιτισμού του νησιού.

Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Καφέ, στο πατάρι του γίνονταν θεατρικές παραστάσεις, ενώ στο χώρο ακουγόταν ραδιόφωνο που δεν υπήρχε ακόμη στα σπίτια. Το «Πανελλήνιον» διατηρεί την παράδοση και δίνει χώρο σε συγγραφείς καλλιτέχνες, μουσικούς κλπ να παρουσιάσουν τη δουλειά τους προωθώντας έτσι τον πολιτισμό.

panelinio-logo-el

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝ

Κουντουριώτη Παύλου 13

Μυτιλήνη, Ελλάδα

0030 2251 021706

www.facebook.com/panellinioncoffe/

 

Επιθυμείτε να γίνετε μέλος;