CAFE SANTA CRUZ

ΚΟΪΜΠΡΑ – ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

500 χρόνια Ιστορίας

Σχεδόν 100 χρόνια συνεχούς δραστηριότητας.

 

Φανταστείτε πόσο μαγευτικά θα ήταν στην καθημερινότητά σας, να βρισκόσαστε σε ένα τραπέζι καφετέριας για καφέ και ταυτόχρονα αυτό να ήταν μέσα σε μια εκκλησία; Αυτό συμβαίνει στο café Santa Cruz στην Κοΐμπρα της Πορτογαλίας . Η εκκλησία είναι αυτή του S. João de Santa Cruz.

 

Όταν είστε μέσα, μπορείτε να δείτε όλη την ανέγερση του κτηρίου, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Diogo de Castilho και χρονολογείται από το 1530. Προοριζόταν για την πλήρη χρήση από τους Cruzios Canons Regular. Με την εκδίωξη των θρησκευτικών ταγμάτων όμως, το 1834, η εκκλησία του S. João είχε καταστραφεί και, έκτοτε, στεγάστηκε, ένα αστυνομικό τμήμα, μετέπειτα ένα ταχυδρομείο ακόμη και ένα γραφείο κηδειών.

Βρίσκεται στην ιστορική περιοχή της Κοΐμπρα την επονομαζόμενη «Σάντα Κρουζ». Είναι το διάσημο Café που έχει επωφεληθεί από το πάθος που έχει διατηρηθεί μεταξύ των γενεών της οικογένειας που έχουν ασχοληθεί. Ίσως σε αυτό να οφείλεται , και το γεγονός της αρμονικής σύνδεσης της παράδοσης με τις σύγχρονες πτυχές της καθημερινότητας, όπως βραδιές ποίησης, εκθέσεις, το πρωί συζητήσεις σχετικά με την πολιτική ή το Σαββατοκύριακο, αθλητικές βραδιές. Είναι το παράδειγμα ενός χώρου που έχει αντισταθεί στο χρόνο και έχει διατηρηθεί στη διάρκειά του.

Υπενθυμίζει η ύπαρξη του, τις ρίζες της Κοΐμπρα, όπως ο Fado με τις ιστορικές αναφορές για την Μονή Santa Cruz. Ήταν το 1920 που ο Adriano Ferreira da Cunha, ο Adriano Viegas da Cunha Lucas και ο Mário Pais κάνουν σκέψεις για τον χώρο λέγοντας ότι δεν είναι ένα απλό Caféé Restaurant, και ότι θα μπορούσε ακόμη και να είναι ένα εθνικό σημείο αναφοράς.

Οραματιστές!  Έτσι ακριβώς το Café Restaurant Santa Cruz άνοιξε τις πόρτες του στις 8 Μαΐου 1923 και από εκείνη την ημέρα λειτουργεί αδιάληπτα και δεν έχει εγκαταλείψει τον σχεδόν ιερό χαρακτήρα που ενσωματώνεται στην απλή πράξη της απόλαυσης ενός καφέ, ξεδιπλώνοντας την Ιστορία, τα πραξικοπήματα , τους συμβολισμούς. Κάθε μέρα ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει πίνοντας τον καφέ του, διαβάζοντας μια εφημερίδα , εξετάζοντας τα υπέροχα παράθυρα βιτρό, θαυμάζοντας τον χώρο. Πολλοί είναι οι επισκέπτες που έρχονται αποκλειστικά με αυτό τον σκοπό. Τα βιτρό στα παράθυρα, προέκυψαν μετά από μια αλλαγή στο σχεδιασμό της πρόσοψης από τον αρχιτέκτονα Jaime Ινάσιο dos Santos. Σίγουρα δεν θα ολοκληρώσετε την επίσκεψή σας, δίχως να έχετε απολαύσει την «Crúzios», μια γλυκιά σπεσιαλιτέ με βάση μια πολύ παλιά συνταγή: Κρέμα από αυγό και τεμαχισμένα αμύγδαλα πασπαλισμένα με ζάχαρη. Ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο … το «Crúzio» προσφέρεται σε ένα κουτί με μια εικόνα εμπνευσμένη από ένα από τα βιτρό παράθυρα!

Στις 4 Ιουλίου του 2013, το Café Σάντα Κρουζ τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο της πόλης της Κοΐμπα. Με περίπου 500 χρόνια ιστορίας και περίπου 100 ετών συνεχούς δραστηριότητας αυτό είναι, αναμφίβολα, μια από τις καφετέριες με την ιστορία που η ιστορία δεν έχει ξεχάσει.

 

Logo santa cruz V1

Praca 8 de Maio

3000-100 Coimbra

Tel: +351 239 833 617

www.cafesantacruz.com

geral@cafesantacruz.com

facebook.com/cafesantacruzcoimbra

Επιθυμείτε να γίνετε μέλος;