CAFE STEFANKA

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ – ΣΛΟΒΑΚΙΑ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Συγγραφείς, ποιητές, επιχειρηματίες, δικηγόροι, γιατροί, όλοι ήταν θαμώνες του καφέ. Τακτικοί επισκέπτες που ήταν οικείοι του καφέ και του προσωπικού του. Το πρωί πιο πολύ σύχναζαν όσοι ξεκινούσαν την ημέρα τους με καφέ πριν τη δουλειά, αργότερα καθηγητές και υπάλληλοι από τη γειτονιά, αργότερα το απόγευμα κυρίως δικηγόροι που συζητούσαν για τις υποθέσεις τους μαζί με τον καφέ. Το βράδυ αριστοκράτες και αργότερα γιατροί από το κοντινό εβραϊκό νοσοκομείο. Και αργά το βράδυ…..

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΚΑΦΕ ΣΤΕΦΑΝΚΑ

Το 1897, ο αρχιτέκτονας και κατασκευαστής Αλεξάντερ Φέιγκλερ ο μικρότερος, σχεδίασε ένα δίχωρο σπίτι εκλεκτικού τύπου στη γωνία του Παλισάντι 59 και πλατεία Χοντζόβο. Στην αριστερή πλευρά του κτιρίου Μεζέιο καφέ, βρισκόταν αρχικά. Η ιδιοκτήτης του σπιτιού ήταν η Ρόζα Φλεισμάνοβα, η οποία αργότερα νοίκιασε τμήμα του σπιτιού στη Μπέλα Χάκενμπέργκερ και έπειτα η οικογένεια Χάκενμπέργκερ διαχειριζόταν το καφέ από το 1904. Η οικογένεια ζήτησε από την μεγαλειοτάτη χήρα του διαδόχου του Αυστρο – Ουγγρικού θρόνου Πρίγκιπα Ρούντολφ, την πριγκίπισσα Στεφανία, εάν το καφέ μπορούσε να φέρει το όνομά της. Με τη συναίνεσή της, το καφέ άρχισε να φέρει το όνομα Στεφανία και αργότερα, μετά την εγκαθίδρυση της Τσεχοσλοβακίας, το όνομα άλλαξε σε Στεφάνκα. Αργότερα επίσης ο δρόμος (που αρχικά λεγόταν Στεφανίενγκέις) ονομάστηκε όπως και διάσημη πριγκίπισσα. Ο δρόμος ήταν πολύ γνωστός λόγω της μεγάλης αλληγορικής αψίδας που είχε χτιστεί κατά τη διάρκεια των αυτοκρατορικών επισκέψεων. Άλλο ένα καφέ στην Μπρατισλάβα πήρε το όνομά του από την μοναχοκόρη της πριγκίπισσας Στεφανίας Αλζμπέτα. Ανάμεσα στους πολέμους, οι καλύτεροι τσιγγάνοι καλλιτέχνες τραγουδούσαν στο καφέ. Ήδη ανοιχτό από τις 6 το πρωί, (το Στεφάνκα ήταν διάσημο για το πρωινό του) και το κλείσιμο γινόταν συχνά το πρωί. Το 1935, ο κύριος Βόιτεκ Χάκενμπέργκερ, ο τελευταίος της δυναστείας, ανακατασκεύασε και ανακαίνισε το εσωτερικό του καφέ. Μόνο φρεσκοψημένος καφές, γρήγορα πιάτα, επιδόρπια, σαμπάνια και αληθινή γαλλική σαμπάνια σέρβιραν. Το καφέ είχε δικό του τηλέφωνο, ραδιόφωνο, τσιγάρα και δύο τραπέζια για μπιλιάρδο στην πίσω πλευρά του καφέ.

Ακόμα και στις δεκαετίες του 30’ και του 40’, το καφέ Στεφάνκα ήταν ένα από τα καφέ με το μεγαλύτερο κύρος στην Μπρατισλάβα τον τελευταίο αιώνα. Ήταν ένα διάσημο μέρος για συναντήσεις της υψηλής διανόησης της Μπρατισλάβα, συγγραφείς, ποιητές, δημοσιογράφοι, μποέμ, καλλιτέχνες καθώς επίσης και πλέι μπόι. Σήμερα το καφέ Στεφάνκα επιστρέφει όχι μόνο στο αρχικό του όνομα αλλά και στο αρχικό του βασιλικό πνεύμα. Η ανακατασκευή των περιοχών, όχι μόνο έφερε επιστροφή στο αρχικό εσωτερικό με στοιχεία Αρτ Νουβό , αλλά επίσης νέα ποιότητα στις υπηρεσίες και στο απαιτούμενο επίπεδο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα σας κάνουμε να νιώσετε καλά και θα εκφράσετε την ικανοποίησή σας με το να έρθετε ξανά στο καφέ.

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΣΤΕΦΑΝΚΑ

Στεφανία Κλοτίλντ Λουίζ Ερμινί Μαρί Σαρλότ (1864 – 1945)

Η Πριγκίπισσα Στεφανία, κόρη του Βέλγου βασιλιά Λεοπόλδου του Β , της οικογένειας των Σάσεν – Κόμπουργκ και Γκόθα, ήταν πολύ δημοφιλής. Η μητέρα της, βασίλισσα Μαρία Ενριέτα Άννα, ήταν η κόρη του Ούγγρου Παλατίν Τζόζεφ από την πλευρά των συγγενικών γραμμών της οικογένειας Χάμπσμπουργκ – Λοθρινγκεν. Η Στεφανία ήταν επίσης η μεγάλη εγγονή του Αυτοκράτορα Λεοπόλδου του Β, του γιου της Μαρίας Τερεζί.

Το 1881 η Στεφανία παντρεύτηκε τον Αυστριακό Πρίγκιπα Ρούντολφ, τον μοναχογιό του Αυτοκράτορα Σαν Ζοζέφ Α, και η γυναίκα του η Αλζμπέτα ήταν Βαυαρή πριγκίπισσα. Ο Αυτοκράτορας Σαν Ζοζέφ, επισκέφθηκε την Μπρατισλάβα την περίοδο 1849 – 1908 περίπου εννέα φορές. Η Στεφανία και ο Ρούντολφ είχαν μόνο μία κόρη, την Αλζμπέτα Μαρία. Όταν ο σύζυγος της Στεφανίας βρήκε τραγικό θάνατο το 1889, η πριγκίπισσα ως χήρα έχασε τη θέση της στο αυτοκρατορικό στερέωμα. Δυστυχώς δεν εισέπραξε υποστήριξη από τον πατέρα της, το Βέλγο Βασιλιά Λεοπόλδο τον Β. Αργότερα παντρεύτηκε τον Ούγγρο πρίγκιπα Ελμέρ της οικογένειας Λονάιοβ και έζησαν μαζί μέχρι το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου στο παλάτι της Ρουσόσφ κοντά στη Μπρατισλάβα. Ετάφη μαζί με το σύζυγό της στην Εκκλησία της Μεγαλόχαρης στο Μοναστήρι του Βενεδικτίνου στο Ουγγρικό Πανοχάλμ.

stefanka2

Palisády 59,
811 06 Bratislava-Staré Mesto,
Slovakia
www.cafestefanka.sk

Επιθυμείτε να γίνετε μέλος;