09 Οκτ Δήλωση Fernando Franjo – 07.10.2017

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να είμαι μέλος του EHICA  ενός  συνδέσμου που ενώνει  τα Ιστορικά Καφέ της Ευρώπης. Για χρόνια είχα την ευκαιρία να δω Ιστορικά Καφέ σε διάφορες χώρες που ίσως τα  περισσότερα  να παραμένουν ανοιχτά, αλλά είναι ακόμη άγνωστα στο ευρύ κοινό και δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστά στον  μαζικό τουρισμό.

Υπάρχουν, για παράδειγμα, μελέτες και δημοσιεύσεις σχετικά με τα πιο όμορφα κάστρα, μεγαλοπρεπείς καθεδρικούς ναούς ή τα καλύτερα θέατρα, αλλά δεν είναι το ίδιο με τα Ιστορικά καφέ, τα  οποία  εμφανίζονται μόνο σε μικρά δημοσιεύματα.

Πιστεύω  ότι μερικές φορές,  δεν αναγνωρίζεται η αξία των Ιστορικών Καφέ παρά μόνο  από εκείνους που τα αγαπούν.

Είναι αναμφισβήτητο ότι οι καφετέριες αλλάζουν γιατί αλλάζει και η κοινωνία .

Οι στόχοι μου

Για χρόνια, ως δημοσιογράφος και ιστορικός, έχω εργαστεί για να πάρουν  μια αναγνώριση τα καφέ ως πολιτιστική  κληρονομιά. Τα οποία επιλέγει ο επισκέπτης για την ομορφιά τους και την ποιότητα των υπηρεσιών τους. Αποτελούν μέρος της τουριστικής κληρονομιάς της κάθε πόλης, ακόμη και του κάθε μικρού χωριού , διότι η Ιστορία γράφεται παντού .

Αλλά το μόνο που απαιτείται είναι η  γνώση που, σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει. Ας εργαστούμε για  αυτό.

Σήμερα εργάζομαι σε έναν οργανισμό για την οργάνωση ενός συνεδρίου  που αφορά τις σχέσεις του καφέ ως ένα περιβάλλον για τη μουσική και τη λογοτεχνία. Θα πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση  την επόμενη χρονιά.

Το EHICA θα καταλάβει μια θέση πρωταρχική .

Πιστεύω  ότι οι Σύνδεσμοι  όπως  το EHICA θα πρέπει να βοηθήσουν  να αναγνωρίζουν και να διακρίνουν τα Ιστορικά Καφέ για την ιστορία τους, τον χαρακτήρα τους και ως μέσα διάδοσης του Πολιτισμού. Να εργαστούμε μαζί για να αναδειχτούν. Διανύουμε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες  , αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η αναγνώριση των Ιστορικών Καφέ  θα πρέπει να ξεκινήσει από τα θεσμικά όργανα (τοπική αυτοδιοίκηση, κυβερνήσεις) όπου θα  βοηθήσουν για την ανάδειξη   της πολιτιστικής  κληρονομιάς των Ιστορικών  καφέ.»Επιθυμείτε να γίνετε μέλος;