04 Δεκ Το Ιστορικό Καφέ «Πέρα Παλάς» της Κωνσταντινούπολης, νέο μέλος του EHICA. Πλέον τα Καφέ – Μέλη του Συνδέσμου είναι 61 – Στις 15 οι χώρες όπου δραστηριοποιείται ο EHICA

To εμβληματικό Ιστορικό Καφέ «Πέρα Παλάς» στην Κωνσταντινούπολή είναι το νεότερο μέλος του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης. Με ιστορία που ξεκινά το 1892, το «Πέρα Παλάς» διαδραμάτισε, και συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα της Κωνσταντινούπολης.

Το Καφέ, το οποίο στεγάζεται στο ξενοδοχείο «Πέρα Παλάς» βρίσκεται στην «ευρωπαϊκή» πλευρά της Πόλης, και ήταν το αγαπημένο σημείο διαμονής της πασίγνωστης συγγραφέως μυστηρίου ‘Αγκαθα Κρίστι, του ‘Ερνεστ Χέμινγουέι, του Πιέρ Λοτί, της Γκρέτα Γκάρμπο και της Τζάκι Ωνάση. Μάλιστα, ακόμα και σήμερα, το ξενοδοχείο διατηρεί τα δωμάτια των διάσημων θαμώνων τους, τα οποία φέρουν το όνομά τους και αρκετά από τα στοιχεία εποχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα αριστουργήματα της ‘Αγκαθα Κρίστι «Εγκλημα στο΄Οριεντ Εξπρές» φέρεται πως έχει γραφεί στο δωμάτιο 411, όπου έμενε η διάσημη συγγραφέας. Σήμερα το δωμάτιο αυτό είναι πάντα γεμάτο από επισκέπτες που σπεύδουν να περάσουν μερικά βράδια στο δωμάτιο μιας από τις σημαντικότερες γυναίκες συγγραφείς όλων των εποχών!

Αλλά και η περίπτωση του Ερνεστ Χέμινγουέι είναι ιδιαίτερη. Ο συγγραφέας έμενε κατά καιρούς (τη δεκαετία 1920) στο ξενοδοχείο με την ιδιότητα του δημοσιογράφου – ανταποκριτή, εκείνη την εποχή, και συνήθιζε να περνά πολλές ώρες στο καφέ μπαρ του ξενοδοχείου, όπου και έγραφε τα κείμενά του.

Το μοναδικό Καφέ – μπάρ του «Πέρα Παλάς» έχει έντονα στοιχεία art nouveau, πολυτελείς πολυελαίους και ξυλόγλυπτες λεπτομέρειες. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, μια βόμβα κατέστρεψε μεγάλο μέρος του, ωστόσο το Καφέ μετά από εργασίες επανήλθε στην αρχική του κατάσταση και αρκετά από τα αντικείμενα μέσα σε αυτό χρονολογούνται από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του.

Σήμερα, είναι χαρά και τιμή του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, το Καφέ του «Πέρα Παλάς» να είναι το 61ο μέλος του EHICA ανεβάζοντας τον αριθμό των χωρών όπου δραστηριοποιείται ο Σύνδεσμος σε 15!

Κατά την επίσκεψη του Βασίλη Σταθάκη στο Ιστορικό “Πέρα Παλάς” ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του EHICA είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους general manager του Καφέ «Πέρα Παλάς» Murat Eti και τον  Can Erol, marketing & communication manager για τις προκλήσεις του πολιτιστικού τουρισμού, την δημιουργία της νέας πολιτιστικής διαδρομής με την ονομασία “Δρόμος Ιστορικών Καφέ”, τις εκδηλώσεις που φιλοξενούν στους χώρους τους αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με εμπειρίες τους στην εστίαση σε διεθνές επίπεδο.

Από δεξιά, ο general manager του Καφέ «Πέρα Παλάς» Murat Eti, ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του EHICA Βασίλης Σταθάκης, και o Can Erol, marketing & communication manager του Ιστορικού Καφέ «Πέρα Παλάς».
Φωτογραφίες από το Ιστορικό Καφέ «Πέρα Παλάς» στην Κωνσταντινούπολη
Φωτογραφίες από το Ιστορικό Καφέ «Πέρα Παλάς» στην Κωνσταντινούπολη
Φωτογραφίες από το Ιστορικό Καφέ «Πέρα Παλάς» στην Κωνσταντινούπολη
Φωτογραφίες από το Ιστορικό Καφέ «Πέρα Παλάς» στην Κωνσταντινούπολη


Επιθυμείτε να γίνετε μέλος;