06 Μαρ Δήλωση Υπουργού Πολιτισμού και Εθνικής Ταυτότητας της Ρουμανίας, Alexandru-Vasile Oprean – 19-02-2018

Ένα ακόμα καφέ, «και τι λοιπόν;» θα έλεγε κάποιος…

Για όσους όμως έχουν επισκεφθεί ένα από τα Ιστορικά Καφέ της EHICA, η παραπάνω δήλωση φαντάζει αστεία.

Τα Ιστορικά Καφέ της Ευρώπης είναι ιδιαίτεροι τόποι συνάντησης. Μοναδικοί χώροι που μεταφέρουν τους επισκέπτες πίσω στο χρόνο και –ακόμα καλύτερα- σε εποχές όπου η κοινωνική αλληλεπίδραση είχε ρόλο ύψιστης σημασίας στις κοινωνίες.

Ο «Κήπος» ιδιαίτερα, είναι ένα ιστορικό καφέ όπου οι γενιές και οι κουλτούρες γίνονται ένα. Ενα μέρος όπου οι τέχνες αγγίζουν τους ανθρώπους, οι νέοι γνωρίζουν τους παλιούς, το παρελθόν πλέκεται αριστοτεχνικά με το παρόν και, σαν δυο καλλιτέχνες σε ντουέτο, διαμορφώνουν το μέλλον με έναν εξαιρετικό πολιτισμικό τρόπο που έχει τις βάσεις του στον διαπολιτισμικό διάλογο.

Και είναι εξόχως σημαντικό στις μέρες μας να κατανοήσουμε πλήρως τη σημασία του διαπολιτισμικού διαλόγου σε έναν κόσμο όπου η ανάγκη γι ‘αυτόν είναι ύψιστης σημασίας.

Ο Κόφι Ανάν είπε κάποτε ότι «η ανοχή, ο διαπολιτισμικός διάλογος και ο σεβασμός της διαφορετικότητας είναι πιο ουσιαστικοί από ποτέ σε έναν κόσμο όπου οι λαοί διασυνδέονται ολοένα και πιο στενά».

Ας συνεχίσουμε λοιπόν την προσπάθεια να διατηρήσουμε τις μακρόχρονες παραδόσεις μας μέσα από την προσωπική μας αφοσίωση και συμμετοχή, και επιπλέον ας συνεχίσουμε αυτόν τον διαπολιτισμικό διάλογο που τελικά θα μας οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση των κοινών αξιών που όλοι μοιραζόμαστε.

 

Alexandru-Vasile Oprean

Υπουργός Πολιτισμού και Εθνικής Ταυτότητας της ΡουμανίαςΕπιθυμείτε να γίνετε μέλος;