30 Οκτ Ο Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης (EHICA) στην Τεργέστη για τη δημιουργία της «’Ενωσης για την προάσπιση των Ιστορικών Λογοτεχνικών Καφέ» της Ιταλίας – 23.10.2018

26 Οκτωβρίου 2018

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΦΕ ΕΥΡΩΠΗΣ (EHICA)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Ο Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης (EHICA) στην Τεργέστη για τη δημιουργία της «’Ενωσης για την προάσπιση των Ιστορικών Λογοτεχνικών Καφέ» της Ιταλίας – Αδελφοποίηση του EHICA με την «’Ενωση για την προάσπιση των Ιστορικών Λογοτεχνικών Καφέ» της Ιταλίας

 

Στην Τεργέστη ταξίδεψε ο Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης (EHICA) όπου την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018 ιδρύθηκε η «’Ενωση για την προάσπιση των Ιστορικών Λογοτεχνικών Καφέ» της Ιταλίας.

O κ. Βασίλης Σταθάκης, Ιδρυτής και Πρόεδρος του EHICA ήταν επίσημος καλεσμένος και ομιλητής στην εκδήλωση για την δημιουργία της «’Ενωσης για την προάσπιση των Ιστορικών Λογοτεχνικών Καφέ» της Ιταλίας, ‘Ενωση που αμέσως αδελφοποιήθηκε με τον EHICA.

Η «’Ενωση για την προάσπιση των Ιστορικών Λογοτεχνικών Καφέ» της Ιταλίας, δημιουργήθηκε με στόχο να προφυλάξει θεσμικά και δυναμικά τα Ιστορικά Καφέ της χώρας, αρκετά από τα οποία – ανάμεσά τους και το εμβληματικό Antico Caffe Greco στη Ρώμη- κινδυνεύουν με λουκέτο. Ανάμεσα στους ομιλητές που «εγκαινίασαν» την σημαντικότατη αυτή πρωτοβουλία, ήταν μέλη από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρώμης, ο Δήμαρχος της Τεργέστης, πανεπιστημιακοί, ιδιοκτήτες Ιστορικών Καφέ και πολλοί δημοσιογράφοι.

Στην ομιλία του ο κ. Σταθάκης, Ιδρυτής και Πρόεδρος του EHICA τόνισε μεταξύ άλλων: «Όλοι εμείς που είμαστε συγκεντρωμένοι σήμερα εδώ, έχουμε ένα βασικό κοινό στοιχείο. Ενα κοινό στοιχείο που μας ενώνει πάνω από γλώσσα, κουλτούρα, εθνικότητα. Είμαστε όλοι λάτρεις του καφέ. Και των Καφέ. Των Ιστορικών Καφέ που διατηρήθηκαν αναλλοίωτα στο πέρασμα των χρόνων, των Καφέ που αποτελούν από την ίδρυσή τους κοιτίδες πολιτισμού και τέχνης.

Τα Ιστορικά Καφέ, αποτελούν σημεία ιδιαίτερης αναφοράς. Κάποια από αυτά λειτουργούν περισσότερα από 100 χρόνια, ενώ άλλα στεγάζονται σε ιστορικά κτίρια των περασμένων αιώνων.

Είναι χώροι με ιδιαίτερο συμβολισμό, μικρά μουσεία σήμερα, και φιλοξενούν πάντα ξεχωριστές προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών, της Πολιτικής, αλλά και ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης.

Ανέκαθεν σημεία συνάντησης και συναναστροφής συγγραφέων, ποιητών, ζωγράφων, μουσικών, επιστημόνων, αριστοκρατών, πολιτικών, διανοούμενων οι οποίοι άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμα τους και επηρέασαν την ιστορία.

Από τα Ιστορικά Καφέ αναδύθηκαν καλλιτεχνικά ρεύματα, άνθισαν φιλοσοφικές θεωρίες και κινήματα. Από τα ιστορικά Καφέ επηρεάστηκε η ιστορία της γηραιάς ηπείρου.

Στα Ιστορικά Καφέ συναθροίζονταν, αντάλλασσαν απόψεις και ιδέες ο Φραντς Κάφκα, ο Αλμπερτ Αινστάιν, ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκέτε, o Κάρλο Γκολντόνι, ο Καζανόβα, Ο λόρδος Μπάιρον, ο Αλέξανδρος Δουμάς, ο Ερρίκος Ιψεν, o Σίγμουντ Φρόυντ, ο Τζέιμς Τζόις, ο Λέων Τρότσκι, ο Μαρσέλ Προυστ, ο Φερνάντο Πεσόα, ο Φρίντριχ Νίτσε, ο Τσαρλς Ντίκενς, ο Έρνεστ Χέμινγουέι, ο Σαρλς Μποντλέρ, ο Αμπέρ Καμύ, ο Όσκαρ Γουάιλντ, η Σιμόν ντε Μποβουάρ, ο Λόρδος Βύρωνας, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο Φραντς Λιστ, ο Ρίχαρντ Βάγκνερ, ο Τζοακίνο Ροσίνι, ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε, ο Τζον Κητς, η Μέρι Σέλει, ο Μάρκ Τουέιν, ο Ρήγας Φερραίος, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, η Μελίνα Μερκούρη, ο Μίκης Θεοδωράκης… Στα Ιστορικά Καφέ αγαπούσαν να συχνάζουν ο ΝτεΚίρικο, ο Πικάσο, ο Γκουτούσο…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα Ιστορικού Καφέ, είναι το Antico Caffe Greco. Ένα Καφέ που κινδυνεύει να κλείσει για να ανοίξει στη θέση του εμπορικό κατάστημα.

Πείτε μου: θα έκλεινε ποτέ το Λούβρο, το Ερμιτάζ, το Ορσέ, η Ακρόπολη; Ποτέ. Γιατί λοιπόν να κινδυνεύει να κλείσει ένα Ιστορικό Καφέ;

Είναι σαν να «κλείνει» κανείς ένα κομμάτι της Ιστορίας. Και μάλιστα ένα από τα πλέον «ζωντανά» κομμάτια της ιστορίας».

Αξίζει να σημειωθεί πως επίτιμος Πρόεδρος της «’Ενωσης για την προάσπιση των Ιστορικών Λογοτεχνικών Καφέ» Ιταλίας είναι ο κ. Αrrigo Cipriani, o εμβληματικός ιδιοκτήτης του Ιστορικού και διασημότερου Καφέ διεθνώς, του Harry’s Bar της Βενετίας, ο οποίος ήταν παρών στη διοργάνωση, κάνοντας μάλιστα και μια μικρή ομιλία για τη σημασία της «’Ενωσης για την προάσπιση των Ιστορικών Λογοτεχνικών Καφέ» της Ιταλίας».

Στο πάνελ των ομιλητών, από αριστερά ο ιδιοκτήτης του Ιστορικού Antico Caffè San Marco στην Τεργέστη, κ. Alexandros Delithanassis και ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης κ. Βασίλης Σταθάκης.
Ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης κ. Βασίλης Σταθάκης (αριστερά) με τον Πρόεδρο της «’Ενωσης για την προάσπιση των Ιστορικών Λογοτεχνικών Καφέ» Ιταλίας κ. Angelo Boscarino.
Ο εμβληματικός ιδιοκτήτης του Ιστορικού και διασημότερου Καφέ διεθνώς, του Harry’s Bar στη Βενετία κ. Arrigo Cipriani (αριστερά) με τον Ιδρυτή και Πρόεδρο του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης κ. Βασίλη Σταθάκη.
Η χαρακτηριστική «οικογενειακή» φωτογραφία, αμέσως μετά την εκδήλωση για την ίδρυση της «’Ενωσης για την προάσπιση των Ιστορικών Λογοτεχνικών Καφέ» Ιταλίας και την αδελφοποίησή της με τον EHICA.


Επιθυμείτε να γίνετε μέλος;