30 Μαΐ Εκδήλωση με θέμα: “Οικογένεια & Ιστορικά Καφέ. Σημείο αναφοράς – Δεσμοί – Ορίζοντες”.

15 Μαΐου 2016:

Εκδήλωση με θέμα, “Οικογένεια & Ιστορικά Καφέ. Σημείο αναφοράς – Δεσμοί – Ορίζοντες”, πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό καφέ «Κήπος», την Κυριακή 15 Μαΐου με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Οικογένειας.

Συντονιστής και κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ήταν ο δημοσιογράφος Μιχάλης Κεφαλογιάννης, ενώ το πάνελ των ομιλητών εμπλούτισαν με τις ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και ομιλίες τους, η ειδική συνεργάτις των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Ζαχαρένια Σημανδηράκη, η ψυχολόγος, Άννα Δημοτάκη, ο εκπαιδευτικός και γραμματέας του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, Αντώνης Θυμάκης και η παιδοψυχίατρος, Νεκταρία Σκουλάκη.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η ιδιαίτερη σχέση που διαχρονικά συνέδεε και συνδέει τα ιστορικά καφέ -που λειτουργούν μέχρι και σήμερα σε όλη την Ευρώπη- με το θεσμό της οικογένειας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κεφαλογιάννης, επεσήμανε ότι «τα καφέ, όπως τουλάχιστον τα ήξεραν οι παππούδες μας, ήτανε πάντοτε ένας τόπος συνάντησης, ένας χώρος που πήγαινε όλη η οικογένεια. Στο καφέ μπορούσαν να συζητήσουν και άλλα πράγματα πέρα από την καθημερινότητα. Οι συζητήσεις που γίνονταν, ήταν πιο φιλοσοφικές και ενδεχομένως πολλές φορές και πιο ουσιώδεις.

Υπό μία έννοια, μπορούμε να πούμε, ότι το καφέ γινόταν η έξοδος της οικογένειας όχι μόνο τις Κυριακές αλλά  και τις υπόλοιπες ημέρες, ενώ με έναν τρόπο   έφερνε την οικογένεια πιο κοντά. Σήμερα έχει αντικατασταθεί από το τάμπλετ, τα κινητά και από την τηλεόραση, που και αυτή σιγά – σιγά την ξεπερνάμε, περνώντας σε άλλες μορφές επικοινωνίας».

Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι «η οικογένεια παρέμενε πάντοτε- ιδιαιτέρως δε και σε περιόδους κρίσεων- το “κουκούλι” και η μόνη σταθερή αξία, στην οποία όλοι αναζητούν καταφύγιο, είτε συναισθηματικό είτε καταφύγιο οικονομικής  στήριξης».



Επιθυμείτε να γίνετε μέλος;