13 Ιούλ Τιμή στο Μίκη Θεοδωράκη

4 Ιουνίου 2016:

Τιμή στο Μίκη Θεοδωράκη και από το Σύνδεσμο Ιστορικών Καφέ Ευρώπης στα πλαίσια εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στα Χανιά.

Τον εμβληματικό Χανιώτη μουσικοσυνθέτη κ. Μίκη Θεοδωράκη, υποδέχτηκε και τίμησε η ιδιαίτερη πατρίδα του τα Χανιά, αποδίδοντάς του το χρυσό κλειδί της πόλης, όπως επίσης και το χρυσό μετάλλιο του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Επισκεπτόμενος τον τόπο που τον χαρακτήρισε ως την πραγματική πηγή, απ’ όπου «ανέβλυζε όλη η ζωή μου, όλη η δράση μου και όλο το έργο μου», ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης δέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά την τιμητική πλακέτα που του προσφέρθηκε εκ μέρους του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης από τον πρόεδρο κ. Βασίλη Σταθάκη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016, στο πατρικό του σπίτι στο Γαλατά Χανίων, το οποίο διαμορφώνεται σε ένα σύγχρονο Μουσείο, αφιερωμένο στο έργο των Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη.

Ο κ. Σταθάκης, ευχαρίστησε το μεγάλο μουσικοσυνθέτη, μεταξύ άλλων και για την ευγενική παραχώρηση της μελωδίας “Όμορφη πόλη” στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, ενώ μελωδικά υποδέχτηκαν το μουσικοσυνθέτη στο πατρικό του σπίτι, μικροί μαθητές της παιδικής χορωδίας του Βενιζελείου Ωδείου Χανίων, τραγουδώντας του “Το καραβάκι”, έργο το οποίο είχε συνθέσει στα νεανικά του χρόνια.
Στη συγκινητική εκδήλωση την οποία διοργάνωσαν ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων του Μίκη Θεοδωράκη και ο Δήμος Χανίων, τον καταξιωμένο Χανιώτη μουσικοσυνθέτη συνόδευαν, ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Αγοραστάκης, η κόρη του Μαργαρίτα και οικεία του πρόσωπα, ενώ τον υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας μαζί με τους πρώην δημάρχους κ. Μανώλη Σκουλάκη και Μανώλη Σταματάκη.

Ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, απευθυνόμενος στον Χανιώτη μουσικοσυνθέτη, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Από μέσα μας πηγάζει ένα βαθύ ευχαριστώ καθώς με τη μουσική σου ιδιοφυΐα συνεισέφερες σημαντικά στον παγκόσμιο πολιτισμό και δεν υπάρχει κανείς, που να μην το αναγνωρίζει αυτό σήμερα…

Το σπουδαίο έργο σου αποτελεί αναμφίβολα συστατικό στοιχείο της συλλογικής μνήμης, η τέχνη σου είναι διαχρονική και τέτοια θα μείνει.
Αυτό στο εγγυόμαστε όλοι εμείς εδώ, γνωστοποιώντας σου ότι η πατρική σου οικία στον Γαλατά, χάρη στις ενέργειες τόσο της παρούσας Δημοτικής Αρχής όσο και των προηγουμένων, θα αποτελέσει μουσειακό – εκθεσιακό χώρο, παρέχοντας τη δυνατότητα στους ερευνητές του μέλλοντος να έχουν πρόσβαση στο πολύτιμο έργο σου, η ψηφιοποίηση του οποίου -με τη χρήση νέων τεχνολογιών- προωθείται από εμάς, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και άλλα εκπαιδευτικά Ιδρύματα του τόπου μας και θα είναι αφιερωμένο στο έργο των Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη».

Παράλληλα, ο δήμαρχος Χανίων τόνισε: «Ονοματοδοτούμε το Παλιό Τελωνείο των Χανίων σε Σύγχρονο Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων “Μίκης Θεοδωράκης”. Έχουμε καθιερώσει μάλιστα ως θεσμό για την πόλη μας το Φεστιβάλ “Μίκης Θεοδωράκης”, σε συνεργασία με τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων “Μίκη Θεοδωράκη”, μία δέσμη καλοκαιρινών εκδηλώσεων, που επικεντρώνεται στο έργο σου. Αυτή είναι στην πράξη η μεγάλη και δεσμευτική υπόσχεσή μας για το παρόν και το μέλλον, που θα ενώνει τα Χανιά για πάντα με σένα».
Με τον Μίκη Θεοδωράκη συναντήθηκε επίσης και ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης σε επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Παλαιού Τελωνείου που ανακατασκευάζεται με χρηματοδότηση του Π.Ε.Π. Κρήτης, σε πολυχώρο πολιτισμού που θα φέρει το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη.
Ο κ. Αρναουτάκης αναφερόμενος στην πολυσχιδή προσωπικότητα, στο έργο και την προσφορά του Μίκη Θεοδωράκη, απηύθυνε χαιρετισμό στην τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου -Κ.Α.Μ.- όπου ο Δήμος Χανίων ανακήρυξε σε επίτιμο δημότη του, το Μίκη Θεοδωράκη, ενώ εκ μέρους του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Συγκλήτου, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Βασίλης Διγαλάκης, κάνοντας ειδική μνεία στο γεγονός ότι ο Μίκης Θεοδωράκης προσέφερε στον πολιτισμό όχι αποκομμένα από τον κοινωνικό ιστό, του απένειμε το χρυσό μετάλλιο, την ανώτατη διάκριση του Ιδρύματος.

Το “παρών” στην εκδήλωση, ανάμεσα σε πλήθος κόσμου, έδωσαν επίσης, ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, οι Δήμαρχοι του Νομού, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι Φορέων από τους χώρους των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Πολιτικής.
Στα πλαίσια των τιμητικών εκδηλώσεων, ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αποκορώνου, απέδωσαν τιμή ανακηρύσσοντας σε Επίτιμο Δημότη το Μίκη Θεοδωράκη, προσφέροντας του το χρυσό κλειδί του Δήμου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης και θερμής υποδοχής του στο ανοιχτό “Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης” στον Εμπρόσνερο.
Επίσης και ο Σύλλογος Μουσικών Χανίων “Ο ΧΑΡΧΑΛΗΣ”, μέσω του Προέδρου του κ. Στέλιου Λαϊνάκη και του Διοικητικό Συμβουλίου, τίμησαν το μουσικοσυνθέτη, ανακηρύσσοντας τον σε επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή στην επιτυχημένη διοργάνωση των εκδηλώσεων, των μουσικών συνόλων και των εκπροσώπων τους, “Vamos Ensemble”, “Passe-pARTout” και Παιδική Χορωδία Ωδείου Χανίων.



Επιθυμείτε να γίνετε μέλος;