24 Οκτ Δελτίο Τύπου Συμβουλίου της Ευρώπης για το 6ο Συμβουλευτικό Φόρουμ “Πολιτιστικές Διαδρομές” στο Βίλνιους της Λιθουανίας – Στρασβούργο 24.10.2016

Μια Ευρώπη με πλούσια ιστορία, πολιτιστική κληρονομιά και αξίες: Συμβουλευτικό Φόρουμ «Πολιτιστικές Διαδρομές» 2016 στο Βίλνιους

Στρασβούργο, 24-10-2016 – Ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο σε όλη την Ευρώπη για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ενίσχυση της ποικιλομορφίας και την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου: Φέτος, το Ετήσιο Συμβουλευτικό Φόρουμ «Πολιτιστικές Διαδρομές» του Συμβουλίου της Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί στο Radisson Blu Hotel Lietuva στο Βίλνιους (Λιθουανία) στις 26-27 Οκτωβρίου.

Το φετινό Φόρουμ “Διευρύνοντας τις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης: προκλήσεις και ευκαιρίες», θα εξετάσει την πρόσφατη επέκταση του προγράμματος, δίνοντας έμφαση τόσο στις προκλήσεις όσο και στις ευκαιρίες που προέκυψαν από αυτήν.

Στα διήμερα εργαστήρια και εργαστήρια και συζητήσεις, δύο βασικά θέματα θα διερευνηθούν:

  • Η επέκταση της γεωγραφικής κάλυψης και η έναρξη νέων συνεργασιών
  • Η ανάπτυξη νέων θεμάτων και πρακτικών.

Στο Φόρουμ θα συζητηθούν οι τάσεις και οι προκλήσεις σε σχέση με τις Πολιτιστικές Διαδρομές, δίνοντας βήμα στην ανταλλαγή εμπειριών, την αξιολόγηση της προόδου, την ανάλυση των επαγγελματικών πρακτικών, την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών και την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής. Στο φόρουμ πρόκειται να συμμετέχουν από στελέχη των 32 πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, αντιπρόσωποι εθνικών υπουργείων, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Οργανισμών, ακαδημαϊκοί, εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες του τουρισμού.

Ο κ. Šarūnas Birutis, Υπουργός Πολιτισμού της Λιθουανίας θα ανοίξει την εκδήλωση μαζί με την κα Rasa Noreikiene, Υφυπουργό Οικονομίας της Λιθουανίας, την κα Claudia Luciani, Διευθύντρια της Δημοκρατικής Διακυβέρνησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, την κα Colette Flesch, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διαδρομών Πολιτισμού και τον Πρέσβη κ. Carlo Krieger και Διευθυντή Νομικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.

Συντονιστές θα είναι ο κ. Alfredas Jomantas, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις Πολιτιστικές Διαδρομές και ο κ. Stefano Dominioni, Εκτελεστικός Γραμματέας της Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας και Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτιστικών Διαδρομών.

 Nέες διαδρομές

Μεταξύ των κυριότερων σημείων της εκδήλωσης θα είναι μια τελετή βράβευσης για τις “Οχυρωμένες Πόλεις της Ευρύτερης Περιοχής», η 32η Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2016 (Γαλλία, Γερμανία και Λουξεμβούργο) – και η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Ιστορικό

Το πρόγραμμα Πολιτιστικές Διαδρομές, που δρομολογήθηκε για πρώτη φορά από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1987, αναδεικνύει τη μοναδική συνεισφορά κάθε Ευρωπαϊκής χώρας και πολιτισμού σε μια κοινή πολιτιστική κληρονομιά, μέσα από ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο. Από τα θρυλικά μονοπάτια της προσκυνηματικής διαδρομής του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα μέχρι τις ναυτικές περιηγήσεις των Φοινίκων στη Μεσόγειο Θάλασσα, από τις θρυλικές διασυνοριακές διαδρομές των Βίκινγκς μέχρι τα χνάρια του Μότσαρτ σε αίθουσες συναυλιών και όπερες της Ευρώπης, κι από τα περασμένα μεγαλεία της Via Regia μέχρι τους ιερούς και μυθικούς Δρόμους της Ελιάς: 32 πολιτιστικές διαδρομές, διερχόμενες από 56 χώρες αναδεικνύουν τον Ευρωπαϊκό πλούτο στην αρχιτεκτονική, τη φύση, τον πολιτισμό, την κοινωνία και τη θρησκεία. Τα προηγούμενα Συμβουλευτικά Φόρα διεξήχθησαν στην Ισπανία (2015), το Αζερμπαϊτζάν (2014), την Αυστρία (2013), τη Γαλλία (2012) και το Λουξεμβούργο (2011). Η Διευρυμένη Μερική Συμφωνία για τις Πολιτιστικές Διαδρομές, με έδρα το Αββαείο του Νοϊμούνστερ στο Λουξεμβούργο από το 2011, επιδιώκει να ενισχύσει το δυναμικό των πολιτιστικών διαδρομών με στόχο την πολιτιστική συνεργασία, τη βιώσιμη εδαφική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα συμβολικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ενότητα, την ιστορία, τον πολιτισμό, τις αξίες, όπως επίσης την ανακάλυψη και ανάδειξη λιγότερο γνωστών προορισμών. Βοηθάει ακόμα, στην ενίσχυση της δημοκρατικής διάστασης των πολιτιστικών ανταλλαγών και του τουρισμού μέσω της εμπλοκής τοπικών, μικρών δικτύων και συνδέσμων, αλλά και των τοπικών και περιφερειακών αρχών, των πανεπιστημίων και των επαγγελματικών οργανώσεων. Συμβάλλει στη διατήρηση μιας ποικιλόμορφης πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω θεματικού και εναλλακτικού τουρισμού, αλλά και πολιτιστικών προγραμμάτων. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, πραγματοποιείται αξιολόγηση των πιστοποιημένων διαδρομών από το διοικητικό συμβούλιο της Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας για τις Πολιτιστικές Διαδρομές. Από το 2016, είκοσι επτά (27) κράτη είναι μέλη της Διευρυμένης Συμφωνίας.Επιθυμείτε να γίνετε μέλος;