29 Ιούν Συνέντευξη Τύπου για την επίσημη ανακοίνωση της φιλοξενίας του 10ου διεθνούς συμβουλευτικού forum «Πολιτιστικές Διαδρομές» του Συμβουλίου της Ευρώπης στα Χανιά, το 2020.

Την Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 δόθηκε επίσημη Συνέντευξη Τύπου με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Χανίων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, τον Σύνδεσμο Ιστορικών Καφέ Ευρώπης (ΕΗΙCA) και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προκειμένου να ανακοινωθεί η φιλοξενία του 10ου διεθνούς συμβουλευτικού forum «Πολιτιστικές Διαδρομές» του Συμβουλίου της Ευρώπης, στα Χανιά, το 2020.

Η Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό Καφέ «Κήπος», στα Χανιά. Στη συνέντευξη συμμετείχαν (με τη σειρά που έκαναντις ομιλίες τους) οι οι κ.κ.:

Βασίλης Σταθάκης, Ιδρυτής και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης (EHICA)

Μαρία Βλαζάκη, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού

Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης

Αναστάσιος Βάμβουκας, Δήμαρχος Χανίων

Αντώνης Ροκάκης, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων

Γιώργος Καλαμαντής, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Μαριάνθη Αναστασιάδου, Προϊσταμένη Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Στη συνέντευξη τύπου μας τίμησε με την παρουσία της η Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά η οποία έκανε χαιρετισμό.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης Τύπου εδώ:

Η Ιστορία της Ελληνικής υποψηφιότητας

Το 2020, το 10ο ετήσιο συμβουλευτικό forum «Πολιτιστικές Διαδρομές» του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα φιλοξενηθεί στα Χανιά, στην Κρήτη. Σε αυτό θα συμμετέχουν –εκτός των μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης- εκπρόσωποι από περισσότερες από 50 χώρες, φορείς και ειδικοί στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού, της βιώσιμης ανάπτυξης, κλπ.

Η ιδέα ξεκίνησε από τον Σύνδεσμο Ιστορικών Καφέ Ευρώπης. Τον περασμένο Σεπτέμβρη, στο ετήσιο forum των «Πολιτιστικών Διαδρομών» που έγινε στη μεσαιωνική πόλη Luca της Ιταλίας, ο Βασίλης Σταθάκης, όπου ήταν καλεσμένος ως Ιδρυτής και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης συζήτησε με τον Πρόεδρο της Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας των «Πολιτιστικών Διαδρομών» του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Αλφρέντας Ζόμαντας και τον εκτελεστικό γραμματέα της Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας των «Πολιτιστικών Διαδρομών» του Συμβουλίου της Ευρώπης και Διευθυντή του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Διαδρομών τον κ. Στέφανο Ντομινιόνι την ιδέα να φιλοξενηθεί το Συνέδριο των «Πολιτιστικών Διαδρομών» στα Χανιά, το 2020.

Οι απαντήσεις ήταν καταρχήν ενθαρρυντικές, ωστόσο υπήρχε πολλή δουλειά προκειμένου να επιτευχθεί ένας τέτοιας σπουδαιότητας στόχος. Ο Βασίλης Σταθάκης ξεκίνησε επαφές με την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Χανίων και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, που από την πρώτη στιγμή έδειξαν πραγματικά έμπρακτο ενδιαφέρον και βοήθησαν με κάθε τρόπο την όλη προσπάθεια.

Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση και το τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Ευρώπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, δημιουργήθηκε ο φάκελος της υποψηφιότητας, σε χρόνους ασφυκτικούς.

Στα ίδια ασφυκτικά πλαίσια φτιάχτηκε και το video της ελληνικής υποψηφιότητας. Ακολούθησε η παρουσίαση της ελληνικής πρότασης στο Λουξεμβούργο. Απέναντί μας είχαμε την ισχυρή υποψηφιότητα της Γεωργίας.

Η ελληνική υποψηφιότητα τελικά, κέρδισε τις εντυπώσεις και το Συνέδριο

Το forum συνδέεται άρρηκτα με τον Σύνδεσμο Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, και φυσικά με το Ιστορικό Καφέ «Κήπος»: Ο Βασίλης Σταθάκης ως Ιδρυτής και Πρόεδρος των Ιστορικών Καφέ Ευρώπης έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία δημιουργίας φακέλου προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα «Πολιτιστική Διαδρομή», ο Δρόμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, πάντα με τη βοήθεια της Διεύθυνσης και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, έχει ξεκινήσει και διαδικασία ώστε η 8η Απριλίου να καθιερωθεί ως διεθνής ημέρα Ιστορικών Καφέ.

Με αφορμή τη φιλοξενία του διεθνούς forum «Πολιτιστικές Διαδρομές» του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2020 στα Χανιά, ήδη οι τοπικοί φορείς ανακοίνωσαν ότι προετοιμάζουν τις εξής δράσεις:

Το Επιμελητήριο Χανίων θα δημιουργήσει Επιτροπή Πολιτισμού, στην οποία θα συμμετέχουν επιχειρηματίες, προσωπικότητες του πολιτισμού και εκπρόσωποι φορέων. Η επιτροπή αυτή θα στοχεύει στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στην ομαλή διασύνδεση του επιχειρείν με τον πολιτισμό, στη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε τα Χανιά να γίνουν πρωτεύουσα πόλη του πολιτισμού.

Με αφορμή το μεγάλο «πολιτιστικό αντάμωμα» στο ιστορικό καφέ Κήπος το 2020, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων σε συνεργασία με φορείς και τον Δήμο θα δημιουργήσουν τη «Χάρτα των τοπικών προϊόντων». Μέσω αυτής της Χάρτας, ο επισκέπτης του νομού μας θα ενημερώνεται για το που βρίσκονται επιχειρήσεις τοπικών προϊόντων. Οι επιχειρήσεις αυτές βέβαια, θα έχουν λάβει ειδική πιστοποίηση από το Επιμελητήριο.

Από τη μεριά του ο Δήμος Χανίων, ακολουθώντας το παράδειγμα Δήμων άλλων ευρωπαϊκών πόλεων θα καταρτίσει χάρτη με εναλλακτικές τουριστικές διαδρομές, στοχεύοντας στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού. Οι χάρτες αυτοί γίνονται με αφορμή την πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης για δημιουργία νέας «Πολιτιστικής Διαδρομής», με την ονομασία «Δρόμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης. Στους χάρτες αυτούς θα εντάσσεται φυσικά και το Ιστορικό Καφέ «Κήπος».

Δείτε το βίντεο της ελληνικής υποψηφιότητας εδώ:

Φορείς Συγχρηματοδότησης του 10ου ετήσιου διεθνούς συμβουλευτικού φόρουμ «Πολιτιστικές Διαδρομές» του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί το 2020 στα Χανιά

Συμβούλιο της Ευρώπης

Περιφέρεια Κρήτης

Δήμος Χανίων

Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ΧανίωνΕπιθυμείτε να γίνετε μέλος;