29 Σεπ Ταξίδι του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο, 25 – 29.09.2016

25-29.09.2016: Ταξίδι στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο πραγματοποιήθηκε εκ μέρους του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, από τις 25 έως τις 29 Οκτωβρίου 2016 με σκοπό την περαιτέρω ενδυνάμωση της επικοινωνίας των δράσεων και των στόχων του Συνδέσμου, σε Ευρωπαϊκούς Φορείς Πολιτισμού, Έλληνες Ευρωβουλευτές και ευρωπαίους υποστηρικτές της δράσης.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το ταξίδι που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο από τις 25 έως τις 29 Οκτωβρίου 2016. Το Σύνδεσμο Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Βασίλης Σταθάκης και η υπεύθυνη επικοινωνίας κα. Δήμητρα Δονδώρου.

Το ταξίδι είχε ως κύριους στόχους την περαιτέρω ενδυνάμωση της επικοινωνίας των δράσεων και των στόχων του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης – EHICA, σε ευρωπαϊκούς φορείς πολιτισμού, σε έλληνες ευρωβουλευτές, σε ευρωπαίους φίλους και υποστηρικτές του, όπως επίσης και σε ιδιοκτήτες- εκπροσώπους ιστορικών καφέ με έδρα τις εν λόγω ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Επίσης, η έρευνα, η ενημέρωση και η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας χρηματοδότησης και ενθάρρυνσης από ευρωπαϊκούς φορείς και επιδοτούμενα προγράμματα που υποστηρίζουν δράσεις πολιτισμού, αποτέλεσαν έναν ακόμη πυλώνα των προγραμματισμένων συναντήσεων και συζητήσεων.

Στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, Επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον κ. Stefano Dominioni, Εκτελεστικό Γραμματέα της Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας για τις «Πολιτιστικές Διαδρομές» του Συμβουλίου της Ευρώπης και Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτιστικών Διαδρομών με έδρα στο Λουξεμβούργο, ενώ πραγματοποιήθηκαν επίσης συναντήσεις με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές:

κ. Νότη Μαριά, ανεξάρτητο ευρωβουλευτή, ο οποίος δήλωσε ότι « Ο Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, αποτελεί μοναδική ευκαιρία εξερεύνησης ευρωπαϊκών παραδοσιακών γεύσεων και αισθήσεων, προάγοντας τον πολιτισμό, τη λαϊκή παράδοση, την κουλτούρα κάθε χώρας, βοηθώντας παράλληλα στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού και της τοπικής οικονομίας».

κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, ευρωβουλευτή και επικεφαλής της ομάδας ευρωβουλευτών της «Νέας Δημοκρατίας» ο οποίος εκφράζοντας την υποστήριξη του προς το εγχείρημα του Συνδέσμου, δήλωσε: «Η συγκρότηση του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης αποτελεί πρωτοβουλία η οποία  περιφρουρεί και προάγει αναξιοποίητες μέχρι σήμερα πτυχές του Πολιτισμού και της Ιστορίας σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

κα. Ελίζα Βόζεμπεργκ, ευρωβουλευτή της «Νέας Δημοκρατίας», η οποία ενθαρρύνοντας τη δράση επεσήμανε ότι: «Στο ιστορικό καφέ “Κήπος” στα Χανιά Κρήτης η παράδοση συναντάται με την ποιότητα και μαζί αγκαλιάζουν τον ελληνικό πολιτισμό, που φωτίζει την Ευρώπη. Στην Ευρώπη είμαστε ενωμένοι στην πολυμορφία μας και η αρχή αυτή βρίσκει έκφραση μέσα από την παρουσία και τη δράση πολιτιστικών φορέων, όπως ο Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, που με τη στόχευσή του χτίζει γέφυρες πολιτισμικής επικοινωνίας και ανάπτυξη».

και τον κ. Γιώργο Γραμματικάκη, ευρωβουλευτή από το «Ποτάμι», ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Ένα ιστορικό Καφενείο είναι μνήμη από ανθρώπινες διαδρομές και μνήμη από εποχές, ενώ παράλληλα σφραγίζει μια πόλη με την ιδιαίτερη αισθητική του. Δεν είναι λοιπόν απλώς μια Νοσταλγία του παρελθόντος: Επιδιώκει, αντίθετα, και ένα καλύτερο παρόν. Γιατί σε αυτά τα Καφενεία, τα λεγόμενα σήμερα ιστορικά, υπήρχε ευγένεια και σεβασμός του άλλου, ποιότητα του καφέ και των συναφών εδεσμάτων, αλλά και μια χαλαρή ροή του χρόνου. Ότι δηλαδή λείπει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, από την σημερινή πιεστική και άχαρη καθημερινότητα. Με αυτήν την έννοια, η προσπάθεια που ανέλαβε ένα από τα ωραιότερα καφενεία της Ελλάδος, ο ΚΗΠΟΣ στα Χανιά της Κρήτης και ο ρέκτης ιδιοκτήτης του, ο Βασίλης Σταθάκης, είναι πολυσήμαντη. Επιδιώκει με λίγα λόγια να ενώσει τα ιστορικά καφενεία της Ευρώπης σε ένα ισχυρό σύνδεσμο, που θα αναδεικνύει την σημερινή παρουσία τους, ανιχνεύοντας όμως ταυτόχρονα και τις λαμπρές στιγμές που έζησαν στο παρελθόν. Τα ιστορικά καφενεία είναι ανάγκη να μείνουν εκεί, αγέρωχα από την φθορά του χρόνου. Έχουν τον ύψιστο ρόλο να διηγούνται στιγμές από την ζωή των ανθρώπων και των εθνών, αλλά επίσης να υπογραμμίζουν, σε μια κουρασμένη Ευρώπη, τις αξίες της ποιότητας και της αισθητικής».

Επίσης, ο κ.  Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του «ΣΥΡΙΖΑ», ενθαρρύνοντας την ύπαρξη του Συνδέσμου, απέστειλε την ακόλουθη γραπτή δήλωση: «Τα Ιστορικά Καφέ της Ευρώπης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι καλλιέργειας πολιτισμού, εφόσον σε τέτοιους χώρους ευδοκιμεί ο διάλογος. Τα καλλιτεχνικά και πολιτισμικά ερεθίσματα που προάγουν, σε συνδυασμό με την απαραίτητη σε όλους πνευματική αναψυχή καθιστούν απαραίτητη την υποστήριξη του έργου τους».

O κ. Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Ευρωβουλευτής ΚΚΕ, μετά από συνάντηση στα γραφεία του Περισσού, δήλωσε: «Συναντηθήκαμε με τον Σύνδεσμο Ιστορικών Καφέ Ευρώπης στις 25 Νοεμβρίου 2016 στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ στον Περισσό για να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με θέματα που αφορούν την εστίαση, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ιστορικά καφέ και τη σημασία που έχουν στη διάδοση της πολιτιστικής παράδοσης μέσα από τη λειτουργία τους. Υπήρχε συμφωνία και από τις δύο πλευρές για συνέχεια της αλληλοενημέρωσης με σκοπό τη διατήρηση αυτών των ιστορικών καφέ».

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συνομιλητές μας, για την θερμή υποδοχή του Συνδέσμου και των στόχων του, όπως επίσης και για την εγκάρδια ατμόσφαιρα στις συναντήσεις και ουσιαστικές συζητήσεις μας.

Η διαδικασία ενημέρωσης όλων των εκπροσώπων της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει ολοκληρωθεί μέσω έγγραφης επικοινωνίας, καθώς λόγω της περιορισμένης χρονικής διάρκειας του ταξιδιού αλλά και των ανειλημμένων υποχρεώσεών των ελλήνων ευρωβουλευτών, δεν κατέστη εφικτή η πραγματοποίηση άλλων συναντήσεων στη βελγική πρωτεύουσα.

Η επισήμανση και η διάδοση της πανευρωπαϊκής ταυτότητας του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, αποτελούν τον πυρήνα κάθε στοχευμένης δράσης, ενέργειας επικοινωνίας και συμμετοχής σε εκδήλωση εκ μέρους του Συνδέσμου.

Στα πλαίσια αυτά ο σχεδιασμός και η διοργάνωση της 1ης Πανευρωπαϊκής Συνάντησης των ιστορικών καφέ- μελών του Συνδέσμου στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο του 2017, με την υποστήριξη, ανταπόκριση και συμμετοχή ει δυνατόν ευρωβουλευτών όλων των ευρωπαϊκών εθνικοτήτων, αποτελεί προτεραιότητα εξέχουσας σημασίας.Επιθυμείτε να γίνετε μέλος;